Saavutettavuus
Sivusto: | Kamkin Reppu |
Kurssi: | Kamkin Reppu |
Kirja: | Saavutettavuus |
Tulostanut: | |
Tulostettu: | lauantaina 23. marraskuuta 2024, 18.27 |
1. Saavutettavuus
"Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni erilainen ihminen voi käyttää verkkopalveluja mahdollisimman helposti. Saavutettavuus on ihmisten erilaisuuden ja moninaisuuden huomiointia verkkopalvelujen suunnittelussa ja toteutuksessa."
Lähde: Saavuttettavuusvaatimukset.fi
Tästä oppaasta löydät ohjeita, joita kurssin suunnittelijan ja toteuttajan tulee ottaa huomioon luotaessa opetusmateriaalia ja -tehtäviä. Ohjeet perustuvat Moodlen omiin saavutettavuusohjeisiin. Lue lisää alkuperäisistä ohjeista Moodle.org sivustolta.
2. Moodletyötila saavutettavammaksi
Opettajan vastaa siitä, että Moodlen työtilaan eli kurssille tuotetut sisällöt ovat saavutettavia.
EU:n saavutettavuusdirektiivin mukaan Moodlen työtilojen pitää olla saavutettavia viimeistään 23.9.2020. Tällöin saavutettavuusvaatimusten mukaisia pitää olla:
- Moodlen työtilat
- Moodlen työtilojen itsetuotetut tiedostot, esim. PDF- ja Word-tiedostot, jotka on 23.9.2018 jälkeen julkaistuja. Vanhempia ei tarvitse tehdä takautuvasti saavutettavuusvaatimusten mukaisiksi.
- Moodlen työtilojen tallennetut itsetuotetut videot ja äänilähetykset (viimeistään 14 vrk sen jälkeen, kun ne on julkaistu), jotka on 23.9.2020 jälkeen julkaistuja. Vanhempia ei tarvitse tehdä takautuvasti saavutettavuusvaatimusten mukaisiksi. Suorat video- ja äänilähetykset, joita ei jätetä verkkoon eivät kuulu vaatimusten piiriin.
- Tutustu Aluehallintoviraston saavutettavuuteen liittyviin poikkeuksiin
3. Saavutettavuustyökalut
Tarkista sisältösi saavutettavuustyökaluilla
Moodlen tekstieditorissa on saavutettavuuden arviointia helpottavia työkaluja: Painaessasi ”Näytä lisää painikkeita” (1), pääset käsiksi helppokäyttöisyyden tarkistukseen (2) ja näytönlukijan apuriin (3). Huom. Älä käytä Mozilla Firefoxia, kun käytät Helppokäyttöisyyden tarkistus-painiketta, sillä se ei toimi ko. selaimella.
Helppokäyttöisyyden tarkistus (2) auttaa löytämään saavutettavuutta heikentävät kohdat:
- Tekstin riittävän kontrasti verrattuna taustaan (WCAG AA ohjeistuksen mukaisesti). AA -ohjeistus on, että kontrasti on normaalille tekstille 4.5:1, isolle tekstille 3:1 ja 3:1 grafiikalle.
- Liian pitkät tekstit ilman otsikoita.
- Taulukot ilman otsikoita.
- Taulukot ilman rivi- tai sarakeotsikoita.
- Taulukoiden sulautetut solut.
Näytönlukijan apuri (3) luo listan mitä tekstityylejä, kuvia ja linkkejä on käytössä tekstieditorissa. Tämä auttaa arvioimaan avustusohjelmaa käyttävien käyttökokemusta. Jos tyylejä on paljon, vähennä niitä.
4. Tekstin tuottaminen
Kirjoita selkeästi, vältä turhia muotoiluja, otsikoiKirjoita selkokielellä silmäiltävää tekstiä mm.
- Luetteloi, mutta liian raskaat ja pitkät listat eivät tue silmäiltävyyttä.
Vältä turhia muotoiluja mm.
- erikoisia/erilaisia kirjasinvärejä - käytä vain Moodlen oletuseditorin värejä ja niitäkin harkiten.
- erikoisia/erilaisia kirjasinlajeja - oletuskirjasin on paras.
- alleviivausta ja sinistä väriä, jotka viittaavat linkkiin.
- tarkista sisältö editorin Helppokäyttöisyyden tarkistus-painikkeella.
- hyödynnä editorin Näytönlukijan apuria.
Käytä kuvaavia otsikkoja:
- Otsikoi osiot, linkit, tehtävänannot tms., koska avustusohjelmat lukevat otsikoita - tarkat kuvaukset helpottavat ymmärtämistä ja navigointia.
- Valitse editorista otsikkotaso (painike Kappaletyylit) - älä pelkästään suurenna tekstiä tai lihavoi.
Jaottele kurssisisältö osioihin/aiheisiin siten, että yhdessä osiossa on selkeästi yksi asia/teema.
- Vältä pitkiä tekstejä kurssin etusivulla: paras paikka esim. ohjeille on Sivu -aineistotyökalu.
Voit muuttaa tekstiä editorin kautta. Tekstin muotoilutyökalut löytyvät editorin toimintavalikon riveiltä. Sinulla on mahdollisuus muokata tekstin kokoa ja lihavoida sitä. Mikäli haluat muokata tekstin kokoa, voit valita otsikkokooksi suuri (H3), keskikoko (H4) ja pieni (H5) otsikkotasoja. H1 ja H2 otsikkotasot ovat jo varattu kurssin nimelle (H1) ja osion nimelle (H2). Käytä otsikkoja hierarkkisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että et voi siis laittaa pieni koon otsikkoa ellei sitä ennen ole käytössä jo keskikoon ja suurikoon otsikkoja. Esimuotoiltu muotoiluvalinta tekee tasalevyistä tekstiä ja kappale muotoilu tekee ns. leipätekstiä ja se on vakiomuotoilu, joka on aina päällä.
Tekstin vahvistamista voidaan tukea lihavointityökalulla ja on suositeltavaa, että kursiivi (italic) ja alleviivaus (underline) muotoilujen käyttöä vältetään. Tekstin värinä on suositeltavaa käyttää Moodlen Atto-editorin oletusväriä.
5. Linkit
Linkkien saavutettavuus on keskeistä verkkosisällön saavutettavuudelle. Linkkien saavutettavuudessa pitää huomioida esimerkiksi linkkiteksti, linkin kohde, linkkien visuaalinen erottuvuus ja linkkien määrä sivulla.
Yleensä suositellaan, että linkit avautuisivat samaan välilehteen. Kyseessä on kuitenkin suositus, ei sääntö, joten asiassa voi myös käyttää tapauskohtaista harkintaa.
Linkkien nimeäminen:
- Käytä kuvaavia tekstejä linkkien nimissä. ”Lue lisää” tai ”Klikkaa tästä” on huono linkkiteksti. Mieluummin ”Lue lisää saavutettavuudesta”.
- Älä kopioi linkkiä osoiteriviltä sellaisenaan esim. https://www.saavutettavasti.fi/ Saavutettavasti.fi vaan anna linkille nimi "Ohjeita verkkosisältöjen ja viestinnän saavutettavuudesta".
- Kun linkki vie esim. pdf- tai word-dokumenttiin, kerro tämä linkkitekstissä esim. "Luento 10.10.2019: Saavutettavuus (pdf-tiedosto)".
- Kun linkki ohjaa vieraskieliselle sivulle, kerro se esim. "Englanniksi Moodlen saavutettavuudesta ks. Accessible course design".
- Älä laita linkkejä tekstin sekaan vaan lisää ne tekstin/kappaleen loppuun.
Samaan vai eri välilehteen?
- Linkkien pitäisi saavutettavuusohjeistusten mukaan avautua pääsääntöisesti samaan välilehteen tai ikkunaan. Tämä on yleensä käyttäjälle kognitiivisesti selkeämpi vaihtoehto kuin se, että linkin kohde avautuisi uuteen välilehteen tai ikkunaan.
- Yleensä julkaisujärjestelmissä onkin oletuksena, että linkki avautuu samaan välilehteen tai ikkunaan. Tällöin sivun päivittäjän ei tarvitse tehdä mitään erityistä.
- Jos halutaan, että linkki avautuu uuteen välilehteen tai ikkunaan, sivun päivittäjän täytyy yleensä muokata linkin asetuksia. Monilla sivuilla on käytäntönä, että sivuston sisäiset linkit avautuvat samaan välilehteen, kun taas uudelle sivustolle vievät linkit avautuvat uuteen ikkunaan tai välilehteen. Tällä halutaan varmistaa, että selailija ei hukkaa alkuperäistä sivua. Näin voi toimia, mutta käyttäjälle tulisi linkin yhteydessä kertoa, että se aukeaa uuteen ikkunaan.
Esimerkki: KAMKin pedagoginen tukisivusto (avautuu uuteen ikkunaan)
Lähde: saavutettavasti.fi sivusto.
Linkkien lisääminen:
Voit lisätä linkin kahdella tapaa. Ensimmäinen tapa on lisätä linkki tekstieditorissa kirjoittamalla ensin selkeä linkin kuvaus, valitsemalla tämän tekstin (maalaaminen) ja painamalla Linkki -painiketta editorin yläpalkista. Seuraavaksi lisätään linkki painetaan Muodosta linkki -painiketta.
Toinen tapa lisätä linkki on painaa Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkkiä, kun muokkaustila on päällä kurssialueella. Tämän jälkeen valitaan Verkko-osoite.
6. Tiedostot
Tee tiedostoista saavutettavia
Jos jaat tiedostoja kuten pdf, word tai powerpoint Moodlen kautta, tee myös tiedostoista saavutettavia. Ohjeet saavutettavien tiedostojen tekemiseen löydät alta: (alla olevat linkit avautuvat uuteen ikkunaan).
7. Kuvat
Kuvausteksti
Kun käytät kuvia, kirjoita niihin "Kuvausteksti kuvalle", joka kertoo, mitä tietoa kuva välittää näkevälle käyttäjälle. Jos koko kuvan sisältöä ei voi kertoa kuvaustekstissä tarjoa sisältö myös tekstimuodossa.
Valitse ensin Kuva -painike tekstieditorin ylälaidasta ja hae kuva laitteeltasi. Kun lisäät kuvan, pystyt lisäämään kuvaustekstin kohtaan Kuvausteksti kuvalle. Huom. Jos kirjoitat kuvalle kuvaustekstin JA laitat silti ruksin kohtaan, että kuvausta ei tarvita, niin Moodle laittaa kuvalle kuvaustekstin. Jos kyseessä on kuvituskuva, valitse "Kuvausta ei tarvita". Paina lopuksi Tallenna kuva -painiketta.8. Videot
Tekstittäminen
Tekstitä videot tai tarjoa sisältö myös tekstimuodossa. Videota ei tarvitse tekstittää, jos verkkopalvelussa on annettu videon sisältämä tieto tekstinä ja video on tarjolla tekstin tueksi. Tutustu Aluehallintoviraston sivustolla saavutettavuuteen liittyviin poikkeuksiin.
9. Taulukot
Taulukon ominaisuudet
- Taulukoissa tulee olla otsikko, rivi- ja sarakeotsikot. Moodlen omassa tekstieditorissa “Luo taulukko” ominaisuutta käyttämällä pystyt luomaan otsikon taulukolle ja valitsemaan “Otsikot - Molemmat” rivi- ja sarakeotsikoiden lisäämiseksi.
- Sulautettuja tai solujen yhdistämistä tulee välttää.
10. Monikielisyys
Sama kurssi usealla kielellä: Yleensä kannattaa tehdä omat Moodle-kurssit eri kielisille toteutuksille. Jos haluat samalle Moodle-alueelle useamman kielen, hyödynnä multilang-toimintoja (Lue lisää monikielisen kurssisisällön toteutuksesta Moodle.org sivustolta). Yhdellä Moodle-alueella pitäisi olla vain yhtä kieltä.
11. Muuta materiaalia
Lisätietoa saavutettavuuteen liittyen
Webinaareja ja seminaareja saavutettavuuteen liittye saavutettavuusvaatimukset.fi sivustolla
Mitä on selkokieli? Lue lisää Selkokeskuksen selkokielen määritelmästä
Saavutettavasti.fi Lue lisää ohjeista koskien verkkosisältöjen ja viestinnän saavutettavuudesta.
Lue lisää Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämältä sivustolta saavutettavuudesta.
Heli Antila, Moodle ja erityinen tuki 24.1.2018 (slideshare.net)
Lue lisää saavutettavuusdirekstiivistä: Valtiovarainministeriö - Saavustettavuusdirektiivi
Read more about Accessible course design at Moodle site (englanniksi)
Lue lisää H5P:stä ja saavutettavuudesta: H5P Content Type Accessibility at h5p site (englanniksi)
12. Saavutettavuusseloste
Tutustu Repun saavutettavuusselosteeseen KAMKin internetsivuilla.